|
Patelnia z żeliwa, patelnia żeliwne głęboka, patelnia żeliwna
Naczynia żeliwne
99
PLN
Patelnia z żeliwa, patelnia żeliwne głęboka, patelnia żeliwna
PATELNIE ŻELIWNE Dobrej jakości patelnia żeliwna czy garnek żeliwny to produkty na lata i odpowiednio konserwowane są właściwie niezniszczalne i będą służyły pokoleniom. Nasze naczynia są fabrycznie czernione, czyli wypalane z użyciem tłuszczu co świetnie zabezpiecza ich porowatą powłokę i pozwala na łatwe pieczenia bez przywierania. Naczynia żeliwne są niezastąpione do dań wymagających długiego, powolnego duszenia czy gotowania, a potrawy w nich sporządzane posiadają lepsze walory smakowe i są zdrowsze. Potrawy sporządzone w żeliwnych naczyniach mogą się długo prużyć na wolnym ogniu, przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Naczynia żeliwne pozwalają na mniejsze zużycie energii i nawet na bardzo małym płomieniu ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni naczynia a raz dobrze nagrzany garnek długo pozostaje ciepły i pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury potrawy bez dodatkowego podgrzewania. Zastosowanie: płyta ceramiczna, płyta indukcyjna, kuchenka gazowa średnica patelni - 24 cm wysokość ścianki - 4 cm waga patelni - 2,0 kg. spód patelni obrobiony mechanicznie piękny ponadczasowy wygląd produkt ukraiński Przy używaniu naczyń żeliwnych należy pamiętać o używaniu rękawic ochronnych, gdyż nagrzewa się cała powierzchnia naczynia, nawet rączki, uchwyty jeżeli są wykonane z żeliwa. Nie należy: - stawiać rozgrzanego garnka, patelni na niezabezpieczonej powierzchni np. blacie, stole, szkle; - przechowywać żywności, może to prowadzić do rdzewienia powierzchni; - zalewać rozgrzanych naczyń zimną wodą, gdyż grozi to ich pęknięciem; - myć w zmywarce. Ponadto naczynia żeliwne z drewnianymi bądź plastikowymi elementami, aby mogły być użyte do pieczenia w piekarniku, muszą mieć uprzednio zdemontowane drewniane bądź plastikowe elementy. Do usunięcia zabrudzeń wystarczy bieżąca, ciepła woda oraz szczoteczka lub gąbka. Po umyciu należy starannie wysuszyć. Do konserwacji naczyń (po umyciu) wystarczy naniesienie niewielkiej ilości oleju roślinnego. Opinie o produkcie (0) |
|