|
Naczynie żeliwne, garnki żeliwne, naczynia z żeliwa
Naczynia żeliwne
115
PLN
Naczynie żeliwne, garnki żeliwne, naczynia z żeliwa
NACZYNIE ŻELIWNE Dobrej jakości patelnia żeliwna czy garnek żeliwny to produkty na lata i odpowiednio konserwowane są właściwie niezniszczalne i będą służyły pokoleniom. Nasze naczynia są fabrycznie czernione, czyli wypalane z użyciem tłuszczu co świetnie zabezpiecza ich porowatą powłokę i pozwala na łatwe pieczenia bez przywierania. Naczynia żeliwne są niezastąpione do dań wymagających długiego, powolnego duszenia czy gotowania, a potrawy w nich sporządzane posiadają lepsze walory smakowe i są zdrowsze. Potrawy sporządzone w żeliwnych naczyniach mogą się długo prużyć na wolnym ogniu, przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Naczynia żeliwne pozwalają na mniejsze zużycie energii i nawet na bardzo małym płomieniu ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni naczynia a raz dobrze nagrzany garnek długo pozostaje ciepły i pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury potrawy bez dodatkowego podgrzewania. Zastosowanie: płyta ceramiczna, płyta indukcyjna, kuchenka gazowa, piekarnik średnica naczynia - 28 cm wysokość ścianki - 6 cm waga naczynia - 2,9 kg. spód naczynia obrobiony mechaniczniepiękny ponadczasowy wygląd produkt ukraiński Przy używaniu naczyń żeliwnych należy pamiętać o używaniu rękawic ochronnych, gdyż nagrzewa się cała powierzchnia naczynia, nawet rączki, uchwyty jeżeli są wykonane z żeliwa. Nie należy: - stawiać rozgrzanego garnka, patelni na niezabezpieczonej powierzchni np. blacie, stole, szkle; - przechowywać żywności, może to prowadzić do rdzewienia powierzchni; - zalewać rozgrzanych naczyń zimną wodą, gdyż grozi to ich pęknięciem; - myć w zmywarce. Do usunięcia zabrudzeń wystarczy bieżąca, ciepła woda oraz szczoteczka lub gąbka. Po umyciu należy starannie wysuszyć. Do konserwacji naczyń (po umyciu) wystarczy naniesienie niewielkiej ilości oleju roślinnego. Przykładowe zastosowanie naczyń żeliwnych - SPRAWDŹ!
Opinie o produkcie (0) |
|