|
Naczynie żeliwne do zapiekania, forma żeliwna, naczynie żeliwne
Naczynia żeliwne
40
PLN
Naczynie żeliwne do zapiekania, forma żeliwna, naczynie żeliwne
NACZYNIE ŻELIWNE Dobrej jakości patelnia żeliwna czy garnek żeliwny to produkty na lata i odpowiednio konserwowane są właściwie niezniszczalne i będą służyły pokoleniom. Nasze naczynia są fabrycznie czernione, czyli wypalane z użyciem tłuszczu co świetnie zabezpiecza ich porowatą powłokę i pozwala na łatwe pieczenia bez przywierania. Naczynia żeliwne są niezastąpione do dań wymagających długiego, powolnego duszenia czy gotowania, a potrawy w nich sporządzane posiadają lepsze walory smakowe i są zdrowsze. Potrawy sporządzone w żeliwnych naczyniach mogą się długo prużyć na wolnym ogniu, przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Naczynia żeliwne pozwalają na mniejsze zużycie energii i nawet na bardzo małym płomieniu ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni naczynia a raz dobrze nagrzany garnek długo pozostaje ciepły i pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury potrawy bez dodatkowego podgrzewania. Zastosowanie: płyta ceramiczna, płyta indukcyjna, kuchenka gazowa, piekarnik średnica naczynia - 19 cm wysokość ścianki - 2,5 cm waga naczynia - 0,85 kg. spód naczynia obrobiony mechaniczniepiękny ponadczasowy wygląd produkt ukraiński Przy używaniu naczyń żeliwnych należy pamiętać o używaniu rękawic ochronnych, gdyż nagrzewa się cała powierzchnia naczynia, nawet rączki, uchwyty jeżeli są wykonane z żeliwa. Nie należy: - stawiać rozgrzanego garnka, patelni na niezabezpieczonej powierzchni np. blacie, stole, szkle; - przechowywać żywności, może to prowadzić do rdzewienia powierzchni; - zalewać rozgrzanych garnków zimną wodą, gdyż grozi to pęknięciem naczynia; - myć w zmywarce. Do usunięcia zabrudzeń wystarczy bieżąca, ciepła woda oraz szczoteczka lub gąbka. Po umyciu należy starannie wysuszyć. Do konserwacji naczyń (po umyciu) wystarczy naniesienie niewielkiej ilości oleju roślinnego. Przykładowe zastosowanie naczyń żeliwnych - SPRAWDŹ!
Opinie o produkcie (0) |
|